Csőben sült sonka sajttal és gombával
Hozzávalók (4 személyre):
- 250 g ricotta sajt
- 220 g paraj
- 220 g gomba
- 220 g fehér vagy Graham-kenyér
- 180 g főtt sonka
- 30 g parmezán sajt
- 30 g vaj
- 3 dl tej
- 3 tojás
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kávéskanál dijoni mustár
- 1 közepes fej vöröshagyma
- frissen őrölt fekete bors
|
|
|
Elkészítése:
Előkészítés: 20 perc Sütés: 50 perc
A vöröshagymát és a gombát megtisztítjuk,a hagymát apróra, a gombát szeletekre vágjuk. Ha friss parajjal dolgozunk, akkor blansírozzuk a felhasználás előtt. (Először forrásban lévő, majd hideg vízbe dobjuk. Ezzel az eljárással a zöldségek szövete megpuhul, ugyanakkor szinük és ízük megmarad.) A blansírozás után kinyomkodjuk és durvára aprítjuk. A sajtokat lereszeljük.
Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra (gáznál 5. fokozat). Olvasszuk meg a vajat nagy serpenyőben, és mérsékelt lángon fonnyasszuk meg benne a hagymát. Adjuk hozzá a gombát, és kevergetve pirítsuk 2-3 percig. Keverjük hozzá a parajt, a fokhagymát, összezúzva és kevés borsot, és állandó keverés mellett főzzük 1-2 percig, amíg a folyadék nagy része el nem párolog. Nagy tálban keverjük össze a tejet, a tojást, a mustárt, a ricotta sajtot és a parmezán felét. A sonkát és a kenyeret vágjuk kockára, majd forgassuk bele az előbbiekbe. Végül adjuk hozzá a gombás, fokhagymás, parajos keveréket. Öntsük az egészet enyhén kikent lapos hőálló tálba, és a tetejét szórjuk meg a maradék reszelt sajttal. Fedjük le a tálat fóliával, és a süssük 20 percig. Vegyük le a fóliát és még 20 percig süssük, amíg a teteje meg nem szilárdul és nem sül. Forrón tálaljuk.
Ízlés szerint variálhatjuk ezt a tápláló rakottast, például paraj helyett tehetünk bele brokkolit. |