Gombás-lencsés muszaka
Hozzávalók 4 személyre:
- 550 g padlizsán
- 340 g paradicsom
- 220 g barna lencse
- 220 g gomba
- 1 zöldpaprika
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 120 g cheddar vagy ementáli sajt
- 30 g sima liszt
- 30 g vaj
- 3 dl tej
- 2 tojás
- 4 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
- 2 evőkanál száraz fehérbor, vagy víz
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 kávéskanál barnacukor
- 5 mokkáskanál só
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- őrölt fehérbors
- fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
- felaprított friss petrezselyemzöld a díszítéshez
|
|
|
Elkészítése:
A padlizsánt megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, majd 3 mokkás- kanálnyi sóval megszórjuk és 1 órára félretesszük. Utána vízzel leöblítjük és papírtörlővel szárazra töröljük. 180 °C-ra (gáznál 4. fokozat) előmelegített sütőben 2 evőkanálnyi felhevített olajon kissé megpirítjuk, majd papírtörölközőre fektetve leitatjuk és félretesszük. A maradék olajat serpenyőben felforrósítjuk, majd beletesszük a felaprított hagymát, a kimagvazott, felszeletelt paprikát, a zúzott fokhagymát és 5 percig pirítjuk. Ezután hozzákeverjük a felszeletelt gombát, a kimagvazott, lehéjázott, feldarabolt paradicsomot, a cukrot, a fahéjat, a petrezselymet, valamint fél mokkáskanál sót és egy kevés borsot, majd ráöntjük a bort vagy a vizet. Lefedve főzzük 10 percig, majd hozzáadjuk az előre megfőzött lencsét, és levesszük az edényt a tűzről.
A padlizsánszeletek felét nagy hőálló edény aljára tesszük, majd a lencsés keveréket egyenletesen elosztva ráterítjük, végül a maradék padlizsánszeletekkel betakarjuk. A sajtmártáshoz felolvasztjuk a vajat, elkeverjük a liszttel, és 1 percig pirítjuk, majd a tűzről lehúzva fokozatosan beleöntjük a tejet. Ekkor visszatesszük a tűzre, és állandó kevergetés mellett 3-5 perc alatt sűrű mártássá főzzük. A tűzről levéve a tojássárgájával simára keverjük, sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan a mártáshoz keverjük.
Az így kapott besamelmártást ráöntjük a padlizsánra, tetejét reszelt sajttal megszórjuk, sütőben 3 percig sütjük, majd kikapcsoljuk a sütőt és még10 percig (tálalásig) pihentetjük benne a muszakát. Petrezselyemmel díszítjük, salátával és kenyérrel kínáljuk. |