Téli zöldségleves
- 125 g vöröshagyma
- 125 g sárgarépa
- 125 g fejeskáposzta
- 50 g fehérrépa
- 50 g fekete retek
- 50 g pasztinák (elhagyható)
- 2 evőkanál napraforgóolaj
- 1 liter zöldséglé
- 1 zöldségleves kocka
- 2 kiskanál friss zsálya
- 2 kiskanál friss rozmaring
- 1 babérlevél
- só
- bors
|
|
|
Elkészítése:
Az olajban puhára pároljuk a finomra vágott hagymát, majd hozzáadjuk a zsályát, rozmaringot, babérlevelet és további 1-2 percig pároljuk. Ezután beletesszük az előre felkockázott sárgarépát, fehérrépát, pasztinákot, meg a hosszú csíkokra vágott retket, és 5 perc alatt aranyszínűre pirítjuk a zöldségeket. Hozzáadjuk a szeletelt káposztát, felöntjük levessel, amiben előre feloldottuk a zöldségleves kockát. Fedő alatt 40-50 percig főzzük. Ha elkészült, eltávolítjuk belőle a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és forrón tálaljuk.
Egészségügyi tanácsok:
A leves elkészítéséhez más gyökérzöldségek és zöldfűszerek is felhasználhatók, ezért a fekély- és epebetegek egyéni tűrőképességtől függően készítsék. (Ha a fekete retek panaszt okoz, könnyen helyettesíthető, de el is hagyható az ételből.) A zöldségeket (különösen a hagymát, káposztát) pirítás nélkül, csak párolással készítsük. Bors helyett használjunk borsikafüvet.
Cukorbetegek, szív- és érbetegek részére kiváló téli vitamin-, ásványianyag-, és rostforrás.
Fogyókúrázók számára alacsony energiatartalma, magas mikrotápanyag-, és rosttartalma miatt különösen ajánlott az étel fogyasztása. Csökkenthető a leves energiatartalma, ha kevesebb olajjal, illetve párolással készítjük a zöldségeket. |