Csirkemell almakarikákkal
Hozzávalók:
- 4 nagy kicsontozott csirkemell (700 g)
- 2 alma (nem szétfövő fajta)
- 1/8 l tyúkhúsalaplé
- 1/8 l almalé
- 2 evőkanál vaj vagy margarin
- 4 evőkanál főzőtejszín
- 1 teáskanál szárított morzsolt kakukkfű
- 1 teáskanál étkezési keményítő
- só
- fekete bors
|
|
|
Elkészítése:
Előkészítési idő: 5 perc Elkészítési idő: 19 perc
A csirkemellet sóval és borssal ízesítjük. A hámozatlan almákból kiszedjük a magházat, és az almát 5 mm vastag karikákra vágjuk. 1 evőkanál vajat felforrósítunk közepes méretű serpenyőben, beletesszük az almakarikákat, és 3 percig pároljuk, közben egyszer megforgatjuk. Az almadarabokat habszedő kanállal óvatosan kivesszük, és lefedve melegen hagyjuk.
A maradék vajat és az olajat ugyanabban az edényben közepes hőmérsékleten felforrósítjuk. A csirkemelleket beletesszük, és minden oldalról 5-6 percig sütjük, amíg aranybarna nem lesz. A kész csirkehúsdarabokat habszedő kanállal kiemeljük a serpenyőből, majd egy tálra helyezve melegen tartjuk.
A serpenyőbe beleöntjük a levest, a tejszínt és a kakukkfüvet, majd felforraljuk. Az almalét az étkezési keményítővel egy kis tálkában csomómentesen elkeverjük, beleöntjük a serpenyőbe, és állandó keverés mellett újra felforraljuk. Körülbelül 1 percig főzzük tovább, amíg a mártás besűrűsödik. Leöntjük vele a csirkemellet, majd almakarikákkal díszítve tálaljuk.
Köretként vajban és petrezselyemben megforgatott főtt burgonyát tálalunk hozzá. |