Francia hagymaleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 dl száraz fehér bor
- 8 dl húsleves vagy
- 2 erőleveskocka
- kisebb francia kenyér (baugette)
- tengeri só
- őrölt fehérbors
- fél csokor petrezselyem
- fél csokor metélőhagyma
- parmezán vagy 10 dkg reszelt saj
|
|
|
Elkészítése:
Elkészítési idő: 35 perc
A vöröshagymát megtisztítjuk, vékonyan felszeleteljük és a felmelegített olívaolajban átfuttatjuk. Ügyeljünk arra, hogy a hagyma ne piruljon meg, inkább maradjon világos. Enyhén megsózzuk, fehérborssal meg finomra vágott petrezselyemmel meghintjük, és kevés borral fedő alatt puhára pároljuk. Utána a maradék borral és a már előzőleg elkészített levessel felöntjük és felfőzzük. Közben a kenyérszeletek tetejét sajttal megszórjuk, és előmelegített sütőben addig pirítjuk, amíg a sajt ráolvad a kenyérre. Tálaláskor minden tányér aljára pirítóst teszünk, ráöntjük a forró levest, majd petrezselyemmel és metélőhagymával díszítjük.
Szív és érbetegség valamint magas vérnyomás esetén sovány sajtot (pl. óvári, fokhagymás) használjunk, bors helyett ízesítsünk borsikafűvel, és nátriumszegény sóval, vagy só nélkül készítsük a levest. A hagyma csökkentheti a koleszterinszintet és vérrögoldó hatása is van.
Cukorbetegek számára a hagyma fogyasztása ajánlott, de figyelembe kell venni a bor szénhidráttartalmát.
Könnyebben emészthető a hagyma, ha pirítás nélkül csak párolással készítjük, de magas illóolajtartalma miatt így is panaszt okozhat, ezért fekély- és epebetegeknek nem javasoljuk az étel fogyasztását.
Fogyókúra alatt pároláshoz használjunk kevesebb olajat (maximum 1 kanál) és a pirítóshoz sovány sajtot. (Szigorú diéta esetén a borral való ízesítés is meggondolandó.) | |